Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

απλΑ κουλουράκιΑ λαδερΑ!!!


ΑΠΛΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ


Τα πιο αγαπημένα κουλουράκια.Τα θυμάμαι από παιδί..με ή χωρίς σησάμι,στρογγυλά ή μισοφέγγαρα.Με σχήμα γράμματα,αριθμούς,με κουπ πατ... Όμως πάντα αυτή η ίδια μυρωδιά κανέλας γαρίφαλου και πορτοκάλι.. που μοσχοβολάει το σπίτι για ώρες και απο μακριά!.Απλή συνταγή χωρίς πολλά πολλά και παράξενα..Χωρίς τζίντζερ και σιρόπι σφένδαμου.....

Υλικά για 4 ταψάκια γεμάτα μακρουλά κουλουράκια....


  • 4 κρασοπότηρα ελαιόλαδο
  • 2 κρασοπότηρα ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο φρεσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλυτζανάκια κονιάκ
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/2 φλυτζάνι καβουρδισμένο σισάμι(προαιρετικά)
  • Σισάμι για το πασπάλισμα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι(και λίγο ακόμα για να πλάθεται άνετα η ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια)


Εκτέλεση...

  • Βάζω στο μίξερ το λάδι και τη ζαχαρη....
  • Βάζω τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύω πάνω απ το μίξερ(γιατί αφρίζει και χύνεται)
  • βάζω και το κονιάκ, το μπεικιν την κανέλλα  το γαρύφαλλο ,το ξύσμα πορτοκαλιού,το καβουρδισμένο σισάμι και λίγο απο το αλεύρι...
  • Τα αφήνω ν ανακατευτούν καλά  και τα μεταφέρω σε μια λεκάνη για να προσθέσω το αλεύρι.
  • Ζυμώνω καλά και τ αφήνω..  μέχρι να καθαρίσω το νεροχύτη απ τα διάφορα....
  • ανάβω το φούρνο στους 180...
  • βάζω σ ενα βαθύ πιάτο λίγο σησάμι....
  • και αρχίζω να πλάθω.
  • Στην αρχή μπαλάκια και μετά μακρούλικα λεπτά δακτυλάκια,τα οποία βάζω στο πιάτο να κάνουν μια γραμμή σησάμι τα γλιστράω στα χέρια μου να κολλήσει καλά το σησάμι και μετά στο ταψί..καμιά φορά τα κυλάω μέσα στο πιάτο και γεμίζουν γύρω γύρω απο σησάμιΓ....
  • Ψήνω για 20 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς...αλλά επειδή κάθε φούρνος έχει τις δικές του ώρες, κοιτάτε τα μην σας καούν!!!


Να πώ επίσης...
Αν δεν έχετε κονιάκ...βάλτε ρακί...λικέρ....ρούμι....ουίσκι....τεκίλα ό,τι έχετε!!
Αν δεν έχετε σησάμι βάλτε αμύγδαλο ή καρύδια ή φυστίκια αιγίνης κοπανισμένα!!
Αν δεν έχετε πορτοκάλι βάλτε λεμόνι ή μανταρινι ή αμιτα στην τελική!!
Αν δεν έχετε αλεύρι πηγαίνετε να πάρετε γιατί δεν γίνονται χωρίς αυτό  :)

Καλή επιτυχία!!!

3 σχόλια:

  1. Είχα την τιμή και τα δοκίμασα! Τέλεια νυφούλα μου!!!! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai ta pio oraia ladokouloura pou exw dokimasei pote

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω Ανωνυμε(!)Καλο Πάσχα σου ευχομαι!

      Διαγραφή

Αφήστε αν θέλετε,το σχόλιό σας